Vladimir Putin avertizează NATO, armata rusă a fost acuzată că nu a respectat „încetarea focului”

[ad_1]

Rusia a invadat Ucraina joi, pe 24 februarie, și a început bombardamentele în orașe, cauzând moartea a sute de civili ucraineni, iar victimele continuă să crească pe măsură ce războiul e plină desfășurare. Mii de oameni fug din calea războiului, iar țările vecine s-au mobilizat pentru a primi refugiați. Primele discuții de negociere dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat, conturându-se soluții pentru o serie de subiecte, însă ele continuă până la găsirea unui numitor comun pentru stoparea războiului.

LIVE Război în Ucraina, ziua a 10-a. Cele mai importante evenimente de pe 5 martie

UPTADE: 16.45 Președintele rus Vladimir Putin, a acordat câteva declarații astăzi și a avertizat că dacă NATO încearcă să impună pe cerul Ucrainei o zonă în care nu au voie avioanele o să considere că este vorba de un act de război.

„Vom considera orice astfel de evoluţie ca fiind o participare la conflictul armat a oricărei ţări de pe teritoriul căreia este creată o ameninţare la adresa armatei noastre”, a declarat președintele Federației Ruse.

 UPDATE: 16.00. Două mii de oameni protestează la Herson și cer plecarea rușilor din oraș. Oamenii flutură steaguri ucrainene.

UPDATE: 15.30 Serviciul de Urgență al Ucrainei a anuțat că un avion rusesc a fost doborât la periferia orașului Cernihov.

UPDATE: 15.15 Ministerul rus al Apărării a transmis că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create în apropierea oraşelor ucrainene Mariupol şi Volnovakha. În plus, i-a acuzat pe naționaliștii din Ucraina că au împiedicat civilii să plece, a relatat agenţia de presă RIA, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE 14.00 „Urgent! Evacuarea populației civile din Mariupol se amână! Pentru că rușii nu respectă regimul de încetare a focului și continuă bombardarea Mariupolului și a împrejurimilor, evacuarea populației a fost amînată, din motive de securitate”, a scris pe Twitter guvernatorul regiunii Donețk, Pavel Kirilenko.

UPDATE 13.30 Ucraina acuză Rusia că nu respectă încetarea focului. Viceprimarul din Mariupol susține că bombardamentele nu s-au oprit și că civilii sunt în mare pericol. Un jurnalist american a însoțit un convoi umanitar și a văzut că militarii ruși au încercat să intimideze.

UPDATE: 12.50 Premierul Nicolae Ciucă a anunțat care sunt sumele alocate pentru fiecare refugiat din Ucraina

„Am stabilit costurile pe care le asigurăm pentru cetățenii ucraineni.Pentru cei care vor fi cazați în spațiile asigurate de instituțiile statului, costul să fie de 50 de lei de persoană.

Pentru cei cazați în alte spații, costul va fi de 100 de lei pe persoană. Suma pusă la dispoziție de Guvern, prin Fondul de Rezervă, o să fie de 208 milioane de lei”, a declarat Nicolae Ciucă.

UPDATE 12.15: Uniunea Europeană a anunţat că s-a alăturat membrilor Consiliului Statelor de la Marea Baltică (CBSS) şi a suspendat Rusia şi Belarus din activităţile consiliului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE 10.48: Oficialii din armata Ucrainei au prezentat un nou bilanț al pierderilor estimate pe care le-a suferit armata rusă de la declanșare invaziei.

peste 10.000 de soldați
269 de tancuri
945 transportoare blindate
105 sisteme de artilerie
50 lansatoare de rachete
19 sisteme antiaeriene
39 avioane
40 elicoptere
409 vehicule de luptă
2 ambarcațiuni
60 de cisterne
3 drone

20 – Rusia va „înceta să mai tragă” pentru a permite crearea de coridoare umanitare.
Ministerul rus al Apărării a declarat că la ora 10.00, ora Moscovei (7.00 GMT), se vor deschide coridoarele umanitare în orașele ucrainene Mariupol și Volnovakha.

Acesta adaugă că va fi respectat un „regim de liniște” – o încetare a focului – pentru ca civilii să poată fi evacuați, potrivit presei de stat ruse.

Acest lucru ar fi fost convenit cu autoritățile ucrainene, deși nu este clar cât va dura.

Aseară, primarul din Mariupol, Vadim Boychenko, a făcut apel la un coridor umanitar după o nouă zi de „atacuri nemiloase” ale trupelor rusești.

Orașul, situat pe Marea Azov, a rămas fără energie electrică și apă în ultimele zile, în timp ce Rusia a vizat infrastructura civilă și cartierele rezidențiale.

Ministerul rus al Apărării a declarat că coridoarele umanitare se vor deschide la ora 10.00, ora Moscovei (7.00 GMT), în orașele ucrainene Mariupol și Volnovakha.

Acesta adaugă că va fi respectat un „regim de liniște” – o încetare a focului – pentru ca civilii să poată fi evacuați, potrivit presei de stat ruse.

Acest lucru ar fi fost convenit cu autoritățile ucrainene, deși nu este clar cât va dura.

Aseară, primarul din Mariupol, Vadim Boychenko, a făcut apel la un coridor umanitar după o nouă zi de „atacuri nemiloase” ale trupelor rusești.

Orașul, situat pe Marea Azov, a rămas fără energie electrică și apă în ultimele zile, în timp ce Rusia a vizat infrastructura civilă și cartierele rezidențiale.

UPDATE 8:45 – ‘Foarte probabil’ ca patru orașe ucrainene să fie ‘încercuite de forțele rusești’, spune Ministerul Apărării.
Ministerul Apărării a transmis în această dimineață o actualizare a informațiilor britanice privind situația din Ucraina.

Raportul spune că rata loviturilor aeriene și militare rusești a scăzut în ultimele 24 de ore.

Între timp, orașele Harkov, Cernihiv și Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor. Este probabil ca aceste orașe, împreună cu Sumy, „să fie toate încercuite de forțele rusești”.

Ministerul Apărării adaugă: „Probabil că forțele rusești avansează în orașul port din sudul țării, Mykolaiv. Există o posibilitate realistă ca unele forțe să încerce să ocolească orașul pentru a prioritiza progresia spre Odesa”.

UPDATE 8:30 –  Portul Mariupol, aflat în estul Ucrainei, este atacat de câteva zile și a fost înconjurat. Primarul localității susține că rușii au distrus șosele și poduri pentru ca populația să nu poată pleca din oraș.

„Deocamdată căutăm soluţii la problemele umanitare şi toate mijloacele posibile pentru a scoate Mariupol din blocada”, a spus Vadim Boitcenko într-un mesaj postat pe contul Telegram al primăriei. Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu cel mai mare mall din oraș care a fost jefuit de locuitorii din oraș.

Ce s-a întâmplat în Ucraina peste noapte?

Președintele Volodimir Zelinski a lansat un atac dur la adresa NATO și le-a reproșat oficialilor alianței că nu au închis spațiul aerian al Ucrainei, oprind astfel atacurile aviației ruse.

În mai multe orașe din Europa au avut proteste. Oamenii au cerut armatei Federației Ruse să plece din Ucraina.

În acest week-end este așteptată a treia rundă de negocieri între oficialii din Rusia și Ucraina. În precedentele întâlniri nu s-au înregistrat progrese semnificative.

Au fost lupte dure lângă orașele Kiev și Mariupol. În Cernihov a avut o loc o explozie, iar autoritățile spun că de la începutul războiului au murit 47 de civili.

LIVE Război în Ucraina, ziua a noua. Cele mai importante evenimente de pe 4 martie

UPDATE 22:00 – Orașul Trostyanets a fost capturat de Rusia, potrivit Ucrainei.

Guvernatorul regiunii Sumy a declarat că orașul Trostyanets a fost capturat și ocupat.

Dmytro Zhyvytskyy a declarat că forțele rusești controlează stația de ambulanță și nu permit medicilor să ajungă la civili, cu excepția copiilor.

Medicii au fost avertizați că vor fi împușcați dacă vor pleca pe cont propriu, a declarat guvernatorul.

El a adăugat că toate magazinele au fost jefuite, orașul este percheziționat în permanență și lunetiștii sunt în libertate.

Nimeni nu poate cumpăra alimente, iar forțele ucrainene nu reușesc să aducă ajutoare în oraș, a mai spus el.

UPDATE 21:05 – Volodimir Zelenski s-a adresat poporului rus.

”Acest prim minut aș dori să-l dedic momentului de tăcere celor care au căzut în lupta pentru țara lor, soldaților noștri, celor care slujesc… cei care lucrează ca piloți, cei care fac fapte eroice în diferite domenii protejându-și țara și și-au dat viața pentru asta. Să comemoram soldații. Odihnească-se în pace”, a spus liderul de la Kiev.

”Dar, recent, salutul soldatului, acest salut al armatei, este ceva pe care oamenii obișnuiți încep să-l folosească în limba lor de zi cu zi atunci când se salută pentru că ne protejăm țara de invazia rusă, de atacul rus. Ne protejăm casele și pământul cu drepturi depline și în fața agresiunii ruse”, a spus Zelenski.

”Astăzi, militarii noștri, unii dintre militarii noștri, servesc țara noastră în armată, alții servesc ca doctori cu bisturii în mână, efectuând operații chirurgicale. Alții lucrează pentru a proteja copiii și familiile lor. Și aceasta este inima noastră, aceasta este inima Ucrainei, stând împreună împotriva răului”.

„Ieșiți și susțineți Ucraina cât de mult puteți… Și dacă vom câștiga, și sunt sigur că vom câștiga, aceasta va fi o victorie pentru întreaga lume democratică. Aceasta va fi victoria libertății noastre. Aceasta va fi victoria pentru întreaga lume democratică. Va fi victoria luminii asupra întunericului, a libertății asupra sclaviei. Și dacă vom câștiga, vom deveni la fel de înfloriți ca Europa și Europa va înflori mai mult ca niciodată după această victorie magnifică. Slavă Ucrainei.”

UPDATE 21:45 – Twitter a fost blocat în Rusia, potrivit agenției de știri Interfax – la puțin peste o oră după ce s-a anunțat că accesul la Facebook a fost tăiat.

Aceste măsuri vor însemna că rușii obișnuiți vor avea și mai puțin acces la informații despre conflictul din Ucraina din surse externe.

Vladimir Putin tocmai a semnat un decret care va pedepsi cu până la 15 ani de închisoare persoanele care răspândesc știri „false” despre război.

Casa Albă a declarat că este „profund îngrijorată” de eforturile Rusiei de a sufoca informațiile pentru cetățenii săi.

„Acest lucru face parte din efortul lor … de a tăia o serie de informații de la publicul lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, reporterilor.

„Suntem profund îngrijorați de acest lucru și suntem îngrijorați de amenințarea asupra libertății de exprimare în această țară”.

UPDATE 17:03 – Ministerul Apărării a publicat în această după-amiază cea mai recentă actualizare a informațiilor, care arată că Kievul este efectiv încercuit de atacurile rusești.

Harta sa arată că mari porțiuni din sudul Ucrainei se află acum sub control rusesc, inclusiv Melitopol și Kherson.

Harkov, la granița cu Rusia, este, de asemenea, încercuită de trupe, la fel ca și Cernihiv, în nord.

Ministerul Apărării arată că se așteaptă ca trupele să își continue mișcarea spre Kiev, harta arătând atacuri și confruntări în jurul capitalei.

UPDATE 16:24 – Microsoft, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, a încetat să mai desfășoare activități comerciale în Rusia, a anunțat aceasta.

Aceasta a declarat că „oprește multe aspecte ale activității noastre în Rusia, în conformitate cu deciziile guvernamentale privind sancțiunile”.

Firma a mai spus că „a acționat împotriva poziționării rusești, a măsurilor distructive sau perturbatoare împotriva a peste 20 de organizații guvernamentale, IT și din sectorul financiar din Ucraina”.

Microsoft a mai spus că este în contact cu personalul care a fost nevoit să părăsească Ucraina și că va colabora cu SUA, Marea Britanie și UE în continuare.

 

UPDATE 15:55 – Secretarul general al NATO declară: „Nu căutăm război cu Rusia“

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, că atacul Rusiei asupra centralei nucleare de la Zaporojie, arată cât este de important ca războiul Rusia-Ucraina să fie oprit.

În discursul său de astăzi, Stoltenberg a subliniat încă o dată că NATO nu e parte a conflictului și nu vrea război cu Rusia.

La rândul său, secretarul de stat american, Antony Blinken, a susținut că alianța e defensivă, însă dacă situația o va impune, fiecare centimetru din teritoriul NATO va fi apărat.

„Condamnăm atacurile asupra civililor. Peste noapte am primit și rapoarte despre atacurile de la centrala nucleară. Acest lucru demonstrează nechibzuința acestui război și că este important să i se pună capăt, că Rusia trebuie să-și retragă trupele și să se angajeze cu bună credință pe calea diplomației.

Furnizăm sprijin Ucrainei, dar în același timp NATO este o alianță defensivă. Nu căutăm să intrăm în război cu Rusia, dar trebuie să ne asigurăm că nu există nicio neînțelegere privind angajamentul nostru de a ne proteja aliații. De aceea am suplimentat prezența forțelor NATO în estul alianței. Această desfășurare este defensivă“, a declarat Stoltenberg.

UPDATE 15:40 Mai multe explozii au fost auzite în succesiune rapidă la Kiev, conform agenției de presă Reuters. Un martor ocular a raportat mai multe explozii în capitala Ucrainei. S-au auzit și sirenele de raid aerian.

UPDATE: 14:39 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit despre atacul lansat de trupele ruse asupra centralei nucleare de la Zaporojie, despre care a spus că putea provoca distrugeri care să fi avut efectul a ”şase catastrofe de tip Cernobîl”. Acesta a îndemnat cetăţenii ruşi să ”iasă în stradă” şi să protesteze masiv.

„Luptăm împotriva unui inamic puternic care ne depăşeşte ca număr. Ne întrece prin tehnologia pe care o deţine, însă este la o mie de ani lumină distanţă de oamenii normali cu demnitate. Oamenii Ucrainei! Am supravieţuit nopţii care ar fi putut opri cursul istoriei, istoria Ucrainei, istoria Europei. Trupele ruse au atacat staţia nucleară Zaporojie”, a spus Zelenski discursu în discursul său.

Acesta a mai declarat că Rusia ştia ce face atunci când a îndreptat obuzele direct către staţie şi l-a numit un act de ”teroare la un nivel nemaiauzit”.

Atunci când s-a adresat poporului rus, şeful statului ucrainean a menţionat: ”Cum este posibil acest lucru? Nu ne-am luptat împreună împotriva consecinţelor catastrofei de la Cernobîl în 1986?”.

Zelenski că ţine legătura cu liderii mondiali, despre care a spus că sunt ”şocaţi” de atacul care a avut loc la centrala nucleară și solicită, de asemenea, o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei şi sancţiuni împotriva unui ”stat terorist nuclear”.

UPDATE 14:50 – Cele mai recente estimări ucrainene privind pierderile rusești.
Armata ucraineană publică periodic estimări ale pierderilor pe care consideră că le-a suferit Moscova de la începutul invaziei.

În cea mai recentă, pentru perioada 24 februarie – 4 martie, Ucraina afirmă că aproximativ 9.166 de soldați ruși au fost uciși în conflict. Un număr similar a fost citat anterior de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy.

Ucraina spune că alte pierderi rusești includ:

Cel puțin 251 de tancuri
33 de avioane
37 de elicoptere
404 vehicule
105 sisteme de artilerie

Aceste cifre sunt mult mai mari decât cele citate de Moscova, care spune că a pierdut 498 de soldați până acum în conflictul care durează de o săptămână.

UPDATE 12:50 – Trei ucraineni au fost uciși în atacul de la centrala nucleară.

Trei soldați ucraineni au fost uciși și doi au fost răniți în atac, potrivit companiei nucleare de stat ucrainene.

Anterior, Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a confirmat că nu au existat scurgeri de material nuclear în urma atacului aerian.

El a insistat că asaltul nu a avut impact asupra niciunuia dintre cele șase reactoare ale centralei, dar a provocat un incendiu într-o instalație de antrenament „adiacentă”.

Grossi a declarat că situația rămâne „instabilă” în Zaporizhzhia, deși personalul ucrainean a rămas în camera de control.

UPDATE 11:56 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut în această dimineață o declarație video, ca răspuns la situația de la centrala nucleară Zaporizhzhia din cursul nopții. Cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost incendiată în urma unui „bombardament inamic” și se pare că în prezent se află sub control rusesc.

Zelenski a declarat că singura modalitate de a garanta că Rusia nu va bombarda infrastructura nucleară este de a stabili o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Liderii occidentali sunt reticenți în a face acest lucru, Boris Johnson avertizând că acest lucru ar însemna, de fapt, să accepte să doboare avioanele rusești.

De asemenea, Zelenski a făcut astăzi apel la ruși să continue să protesteze împotriva invaziei, care a intrat în a doua săptămână.

„Poporul rus, vreau să fac un apel către voi: cum este posibil așa ceva? La urma urmei, am luptat împreună în 1986 împotriva catastrofei de la Cernobîl”, a spus el.

El susține că Moscova țintește în mod deliberat infrastructura ucraineană și zonele rezidențiale, Mariupol, Kherson, Harkov și Cernihiv fiind cele atacate. Liderul ucrainean a continuat, afirmând că 9.200 de militari ruși au fost uciși până acum în conflict. Această cifră este mult mai mare decât cea citată de Rusia, de 498.

UPDATE 11:53 Patruzeci şi şapte de persoane au fost ucise într-un atac aerian care a un cartier rezidenţial din oraşul Cernihiv, după cum au anunţat, vineri, autorităţile regionale ucrainene, relatează Reuters. Un bilanţ anterior anunţa un număr de treizeci şi trei de morţi.

Operaţiunile de salvare au fost suspendate joi din cauza bombardamentelor puternice, conform Serviciului ucrainean pentru situaţii de urgenţă. Până acum, 148 de persoane, majoritatea civili, au murit de la începutul ostilităţilor din zonă, mai spun autorităţile locale, potrivit BBC.

UPDATE 11:15 – Președintele Zelenski a declarat că următoarele 24 de ore vor arăta dacă coridoarele umanitare pot fi stabilite și pot funcționa, conform acordului încheiat joi între delegațiile ruso-ucrainene

UPDATE 11:00 – Rusia va introduce pedepse cu închisoarea pentru răspândirea de informații „false” despre armată.
Duma rusă a adoptat o legislație care prevede pedepse de 15 ani de închisoare pentru persoanele care răspândesc informații false despre forțele armate ruse.

Nu este clar cum anume va fi definită „informația falsă” în cadrul acestei legi.

Legislația a fost adoptată în urma celei de-a treia și ultima lecturi din această dimineață. De asemenea, aceasta introduce amenzi pentru cei care răspândesc „intenționat” informații false.

Se crede că acest lucru va viza în mare parte jurnaliștii ruși, spune editorul pentru afaceri internaționale de la Sky, Dominic Waghorn.

„Arată că spațiul de informare se restrânge aici”, spune el. „Cred că arată direcția în care se îndreaptă guvernul rus”.

Waghorn a adăugat că a mai rămas efectiv o singură organizație de știri rusească independentă.

UPDATE 9:30 – Oficialii ucraineni raportează acum că centrala din Energodar a fost „capturată de forțele militare ale Federației Ruse”.Într-o declarație, Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară a precizat că informațiile privind morții și răniții rămân neclare.

„Sistemele și elementele, importante pentru siguranța centralei nucleare, sunt în stare de funcționare”, a precizat SINR. „Nu au fost înregistrate modificări ale stării de radiații pentru perioada actuală”.

UPDATE 8:45 –  În ultimele minute a fost făcută o actualizare a situației de la centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei.

Un incendiu a izbucnit într-o clădire de antrenament de la centrală în această dimineață, după ce a fost atacată de trupele rusești. Până la ora 5 dimineața, pompierii au stins incendiul.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni raportează acum că centrala din Energodar este „capturată de forțele militare ale Federației Ruse”.

Într-o declarație, Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară a precizat că informațiile privind morții și răniții sunt neclare.

„Sistemele și elementele, importante pentru siguranța centralei nucleare, sunt în stare de funcționare”, a precizat SINR. „Nu au fost înregistrate modificări ale stării de radiații pentru perioada actuală”.

Ce s-a întâmplat în Ucraina peste noapte?

Luptele au continuat să se intensifice în orașele cheie, în timp ce peste un milion de persoane au fugit în țările vecine în cel mai rapid exod de refugiați din acest secol.

Un incendiu la centrala nucleară Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, a fost stins. Instalația a fost lovită de „bombardamente inamice continue” în primele ore ale dimineții;

Serviciile de urgență ale statului ucrainean spun că nu au existat „victime”;

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a acuzat Rusia de „teroare nucleară” și a avertizat că o explozie la centrală ar putea declanșa „evacuarea Europei”;

Bombardamentele au întrerupt alimentarea cu energie electrică și apă a unui oraș-cheie de pe coasta Mării Negre, Mariupol. Oficialii din orașul asediat spun că: „Suntem distruși”;

Între timp, Rusia pretinde că deține „controlul complet” asupra orașului-port din sudul țării, Kherson. Ucraina a contestat această afirmație;

Ucraina afirmă că a ajuns la o „înțelegere comună” cu Rusia privind evacuarea civililor – cu o posibilă încetare temporară a focului – în timpul negocierilor de pace;

Un milion de refugiați ucraineni au fugit în țările vecine de la începutul conflictului.

LIVE Război în Ucraina, ziua a opta. Cele mai importante evenimente de pe 3 martie

Rezumatul zilei despre luptele din Ucraina

Iată cele mai recente informații despre ceea ce se întâmplă în principalele zone ale țării:

Mariupol – Orașul-port rămâne sub bombardamente aproape constante, spun autoritățile ucrainene. Forțele rusești au tăiat în mod deliberat legăturile feroviare pentru a împiedica evacuarea civililor, iar primarul orașului a declarat că nu mai există apă sau energie electrică.

Kherson – Rusia afirmă că orașul se află sub controlul său complet, dar acest lucru este contestat de surse ucrainene.

Enerhodar – O bătălie este în desfășurare pentru controlul orașului, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Cernihiv – 33 de cadavre au fost recuperate după ce o lovitură aeriană rusă a lovit două școli și case.

Harkov – Al doilea oraș ca mărime din Ucraina este în continuare bombardat, o mare parte din centrul său fiind rapid redus la ruine.

UPDATE 21:40 – Imagini filmate cu drona arată ruinele arse ale unei zone rezidențiale din Borodyanka.

Orașul se află la mai puțin de 65 km nord-vest de capitala Ucrainei, Kiev.

Localnicii au susținut că au respins un asalt rusesc asupra zonei, dar pe înregistrarea video pare să arate mai multe case distruse și unele care sunt puternic avariate.

UPDATE 19:03 – Putin spune că rușii și ucrainenii sunt „un singur popor”, în timp ce îi laudă pe soldații ruși ca fiind „adevărați eroi.
Vladimir Putin a vorbit în direct, unde își laudă soldații ca fiind „adevărați eroi”.

El anunță acordarea unui premiu post-mortem unui soldat rus căzut la datorie, despre care spune că „s-a aruncat în aer” cu o grenadă pentru a evita să fie capturat.

Putin spune că ucrainenii și rușii sunt „un singur popor”, dar că ucrainenii sunt „amenințați și li se spală creierul”.

De asemenea, el continuă să susțină în mod bizar că Rusia luptă împotriva „neonaziștilor” și că civilii sunt folosiți ca „scuturi umane”.

UPDATE 18: 25 – Ucraina se luptă pentru a apăra locația celei mai mari centrale nucleare din Europa.
Primarul din Enerhodar, locul unde se află cea mai mare instalație nucleară din Europa, a declarat că forțele rusești se află la marginea orașului și că trupele ucrainene luptă pentru a-l apăra.

Situl este un important centru energetic în sudul țării, pe râul Nipru, și furnizează aproximativ un sfert din energia Ucrainei de la centrala nucleară Zaporizhzhia.

Primarul Dmytro Orlov a declarat că un convoi rusesc de mari dimensiuni se apropie de oraș și a îndemnat locuitorii să rămână în case.

Săptămâna trecută, forțele rusești au capturat Cernobîl – orașul din nordul Ucrainei aflat în centrul celui mai grav dezastru nuclear din Europa.

UPDATE 17:36 – Bilanțul victimelor după explozia de la Cernihiv a ajuns la 22 de morți, potrivit autorităților

Bilanțul morților în urma acelui atac a ajuns acum la 22 de morți, a anunțat Serviciul de Urgență din Ucraina.

UPDATE 16:25 – Macron a avut o conversație telefonică de o oră și jumătate cu Putin.
Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit în această dimineață cu liderii Rusiei și Ucrainei.

Macron ar fi vorbit cu Vladimir Putin timp de aproximativ 90 de minute în această dimineață, înainte de a da un telefon lui Volodimir Zelenski.

Potrivit unor oficiali, dl Putin i-a spus lui Macron că va continua operațiunile sale militare dacă Ucraina nu va accepta neutralitatea și a continuat să promoveze linia sa (larg dezmințită) privind combaterea neonazismului.

Macron ar fi spus că ideea că Ucraina este un regim nazist este o iluzie și că ceea ce face Putin va costa scump țara sa.

Liderul francez a vorbit apoi cu Zelenski, care i-a spus că nu se va preda și că nu poate negocia cu un pistol la tâmplă.

UPDATE 16:20 – Ucraina va confisca activele rusești.

Politicienii ucraineni au aprobat o lege care îi face capabili să confiște activele rusești. Aceasta afectează activele deținute de statul rus sau de cetățenii ruși în Ucraina.

Această măsură îi aliniază cu majoritatea țărilor din UE.

UPDATE 13:48 Guvernatorul regiunii Cernihiv din Ucraina a confirmat nouă morți după un atac rusesc asupra a două școli și a mai multor case. Anterior, imaginile cu camera de bord au arătat momentul în care o rachetă rusă a lovit o clădire rezidențială din zonă, deși nu este clar dacă este vorba despre același incident.

UPDATE 14:43 Trupele rusești au preluat controlul asupra clădirii administrației regionale de stat Herson, la câteva ore după ce Moscova a susținut că orașul a căzut. Hennadiy Lahuta, guvernatorul regional, a declarat pe Facebook că cei care lucrează pentru administrația locală „nu au renunțat la îndatoririle noastre”.

„Personalul operațional regional, pe care îl conduc, continuă să lucreze și să abordeze probleme stringente pentru a ajuta rezidenții din regiune. Așteptăm ajutor umanitar. Vă rog să nu credeți în falsuri și să nu intrați în panică”, a mai spus acesta.

UPDATE 13:52 – Cel puțin 227 de civili au fost uciși și alți 525 au fost răniți în Ucraina

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a raportat astăzi că cel puțin 227 de civili au fost uciși și alți 525 au fost răniți în Ucraina de când Rusia a invadat țara, acum o săptămână.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că actualul număr îl eclipsează pe cel total al victimelor civile din războiul din estul Ucrainei dintre separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene din 2014, care a făcut 136 de morți și 577 de răniți.

UPDATE 12:23 – Un depozit de petrol a fost bombardat în regiunea Cernihiv, localizată la nord-est de Kiev, conform unor imagini făcute publice joi dimineaţă, de serviciile de urgenţă ucrainene. Proiectiluk a lovit un grup de rezervoare de combustibil care ar avea o capacitate totală de 3.000 de metri cubi, potrivit autorităţilor. Se pare că Cernihiv a fost ţinta mai multor raiduri aeriene peste noapte.

UPDATE 10:30 –  ”Bombardamentele nu se opresc suficient de mult timp pentru a găsi răniții”, spune primarul din Mariupol.

Orașul portuar Mariupol din sud-estul Ucrainei a fost supus în ultimele zile unui bombardament „neîncetat”, dar a reușit să rămână în mâinile ucrainenilor.

Astăzi, rebelii pro-Moscova au amenințat că vor lansa atacuri țintite asupra orașului dacă forțele ucrainene nu se vor preda. Se înțelege că Mariupol este încercuit de trupele inamice.

Primarul Vadym Boichenko a declarat într-un discurs video, că orașul „nu poate nici măcar să ia răniții de pe străzi, din apartamente, deoarece bombardamentele nu se opresc”.

Mariupol, pe coasta Mării Negre, a fost o țintă majoră pentru ruși în timpul războiului care durează, deja, de mai bine de o săptămână din Ucraina, alături de Harkov și Kherson, în sud.

UPDATE 10:10 – Guvernul britanic a anunțat în această dimineață o nouă rundă de sancțiuni în urma invaziei rusești în Ucraina, de data aceasta vizând furnizarea de asigurări.

Companiile rusești din industria aeronautică și spațială nu vor mai avea acces la servicii de asigurare sau reasigurare cu sediul în Marea Britanie, nici direct, nici indirect.

Într-un comunicat se arată că această măsură va „limita beneficiile pe care entitățile rusești le primesc din accesul lor la piața globală de asigurări și reasigurări”.

Scopul acesteia este de a „izola și mai mult economia Rusiei de sistemul financiar internațional”, a precizat guvernul.

UPDATE 09:13 – Războiul din Ucraina continuă, deoarece Rusia susține că a luat orașul Herson, din sud; Mariopol și Harkov, de asemenea, sunt sub atacuri puternice, în timp ce peste un milion de ucraineni fug din țară. Ucraina spune că 2.000 de civili au murit, iar Rusia admite pentru prima dată moartea a 498 de soldați, însă Kiev spune că cifra este de 9.000.

Ministerul Apărării a publicat o actualizare de informații în această dimineață, când începe a doua săptămână a invaziei ruse. Se spune că orașele Harkov, Cernihiv și Mariopol „rămân în mâinile ucrainene”, în ciuda bombardamentelor puternice rusești din ultimele zile.

Ministerul adaugă că, deși „unele forțe ruse au intrat în orașul Herson”, „situația militară rămâne neclară”. Rusia a susținut că deține controlul deplin al orașului-port din sud, în timp ce primarul din Herson spune că nu sunt prezente forțe ucrainene.

Declarația adaugă că „corpul principal” al convoiului rus care avansează spre Kiev se află încă la peste 30 km (18 mile) de capitala Ucrainei. Se spune că a fost amânată de „rezistența fermă a Ucrainei, defecțiuni mecanice și aglomerație”.

UPDATE 8:30 – Cele mai importante evenimente:

Discuțiile dintre Ucraina și Rusia: O a doua rundă de discuții va avea loc joi între delegațiile celor două țări, în Belarus. Prima rundă, desfășurată luni, a durat cinci ore.

Ancheta CPI: Curtea Penală Internațională de la Haga, Olanda, a declarat miercuri că va demara imediat o anchetă activă în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Avansare la Kiev: Forțele rusești care se îndreaptă spre capitala Ucrainei, inclusiv un convoi militar de mari dimensiuni, „rămân în impas”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Trupele s-ar putea „regrupa” sau s-ar putea confrunta cu provocări precum lipsa de aprovizionare și rezistența ucraineană.

Bătălia pentru Kherson: Primarul orașului Kherson din sudul țării a indicat miercuri că acesta a căzut, spunând că forțele ucrainene au plecat. Aceasta urmează mai multe zile de lupte grele, forțele rusești încercuind orașul de importanță strategică de la nord de peninsula Crimeea.

Presupusa cerere a Chinei: Un raport al serviciilor de informații occidentale a indicat că oficiali chinezi au cerut la începutul lunii februarie ca înalți oficiali ruși să aștepte până la încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing înainte de a începe o invazie în Ucraina, au declarat miercuri oficiali americani.

Vot la ONU: Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat miercuri, cu o majoritate covârșitoare, pentru a condamna invazia Rusiei. Rezultatul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic și este îndoielnic că va schimba agresiunea militară a Moscovei, deși are o anumită greutate politică la nivel global.

Val de refugiați: Un milion de persoane au părăsit Ucraina în doar o săptămână, potrivit ONU. Puteți afla cum să sprijiniți eforturile umanitare din Ucraina aici.

LIVE Război în Ucraina, ziua a șaptea. Cele mai importante evenimente de pe 2 martie

UPDATE 20:57 – A fost raportată o explozie puternică în apropierea gării din Kiev.

UPDATE 20:22 – Patru avioane de vânătoare rusești au încălcat spațiul aerian al Suediei, potrivit Forțelor Armate Suedeze.

UPDATE 17:45 – Orașul Kherson este „complet înconjurat” de ruși. Războiul a provocat moartea a 21 de copii  și 55au fost răniți de la începutul invaziei, potrivit Ucrainei.

UPDATE 17:35 – Departamentul regional de poliție din Harkov și Universitatea Națională din Harkov au fost ținta unui atac militar miercuri dimineață, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina și imaginilor geolocalizate de CNN.

În înregistrările video se văd clădirile cuprinse de flăcări și personalul de urgență care asistă la fața locului. Trei persoane au fost rănite, potrivit unui comunicat al serviciului de urgență al statului.

Mii de civili au avut de suferit din cauza bombardamentelor, care au distrus mai multe locuințe.

 

 

O rachetă a lovit o clădire rezidențială, în timp ce un civil înregistra un videoclip. Imaginile sunt terifiante.

 

 

Mihail Podolyak, consilier şef al biroului preşedintelui,  nu exclude ca legea marțială să fie introdusă în Ucraina.

UPDATE 17:28 – ZelenskI a vorbit astăzi cu șeful UE, Charles Michel. După ce ieri a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană, președintele Volodimir Zelenski a discutat în această după-amiază cu președintele Consiliului UE.

Într-o postare pe Twitter, dl Zelenskyy a declarat: „Sunt în contact permanent cu prietenul nostru de încredere @eucopresident. Am discutat despre situația actuală de pe câmpul de luptă și despre eforturile diplomatice. Așteptând semnalele pozitive privind aderarea Ucrainei la #UE”.

UPDATE 17:10 – Una dintre victimele atacului cu rachete din apropierea centrului Kievului de ieri a fost un cameraman.

Cameramanul de televiziune Evghenii Sakun a fost unul dintre cei cinci care au murit în atacul de la Babi Yar din capitală, a declarat jurnalista Olga Tokariuk.

Împărtășind o fotografie a legitimației sale de presă, ea a declarat că este „devastată de această veste”.

UPDATE 16: 36 – Delegația rusă se îndreaptă spre discuții cu partea ucraineană, spune agenția de știri belarusă.

UPDATE 16:10 Ucraina îi cere Papei Francisc să vorbească cu Vladimir Putin despre coridoare umanitare.

Papei Francisc i s-a cerut să-l îndemne pe Vladimir Putin să deschidă coridoare umanitare, a declarat miercuri viceprim-ministrul Ucrainei.

Anterior, Papa a mulțumit Poloniei pentru că și-a deschis granițele și casele pentru ucrainenii care fug de invazia rusă.

UPDATE 14:00 – Rachete rusești au lovit clădirea consiliului din Harkov. Viceguvernatorul regional adjunct din Harkov a declarat că o rachetă de croazieră a lovit clădirea consiliului local.

Orașul, care se află sub focuri intense, este aproape de granița ucraineană cu Rusia și este o țintă cheie pentru Vladimir Putin.

Cu toate acestea, rămâne sub control ucrainean.

UPDATE 13:55 –  Ministerul rus al Apărării a afirmat anterior că Kherson, în sudul Ucrainei, a căzut în mâinile Moscovei.

Acest lucru a fost negat de primarul Igor Kolykhayev, care a recunoscut că orașul a fost „complet înconjurat” de forțele rusești – dar a rămas sub control ucrainean.

Acum, un consilier al președintelui ucrainean a reiterat că Rusia nu a capturat Khersonul, dar că luptele de stradă sunt în curs de desfășurare.

„Orașul nu a căzut, partea noastră continuă să se apere”, a declarat Oleksiy Arestovych.

UPDATE 13:30 – NATO analizează o zonă de interdicție aeriană deasupra Ucrainei. Mai multe informații de la ministrul ucrainean de externe din această dimineață, care spune că a cerut sprijinul NATO pentru o zonă de interdicție aeriană.

Dmytro Kuleba adaugă că această cerere este în curs de examinare.

Apelurile pentru o zonă de interdicție aeriană au fost respinse până acum de aliații occidentali, existând temeri legate de declanșarea unui nou conflict în cazul în care un avion rusesc este doborât.

Există, de asemenea, temeri că avioanele ucrainene ar fi, de asemenea, afectate de zona de interdicție aeriană.

UPDATE 13:22 – Ucraina a publicat un nou bilanț al pierderilor rusești: peste 5.800 de militari, sute de vehicule blindate, 30 de avioane.

UPDATE 13:15 – Președintele Ucrainei dezvăluie că a vorbit cu Boris Johnson. Liderul Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a transmis pe Twitter că a „coordonat acțiunile” cu premierul Boris Johnson. El a adăugat că îi mulțumește pentru asistența acordată Ucrainei.

Anunțul vine după ce ministrul de externe al țării, Dmytro Kuleba, a declarat că a vorbit cu ministrul britanic de externe Liz Truss.

Aceștia au discutat despre „noi sancțiuni coordonate împotriva Rusiei pentru agresiunea sa barbară împotriva Ucrainei, precum și despre măsuri pentru a închide orice lacune și pentru a nu lăsa Rusiei nicio șansă de a ocoli sancțiunile actuale și viitoare”, a spus el.

UPDATE 12:50 – Primarul din Harkov, Ihor Terejov, spune că patru persoane au fost ucise și nouă au fost rănite miercuri.

Se înțelege că acestea se adaugă la cele 21 de morți și 112 răniți raportate anterior.

Dl Terekhov a declarat: „Harkov este un oraș vorbitor de limbă rusă. Fiecare a patra persoană din Harkov are rude în Federația Rusă.

„Dar atitudinea orașului față de Rusia astăzi este complet diferită de ceea ce a fost vreodată înainte.

UPDATE 12:25 –  Harkovul este afectat de loviturile rusești, spune primarul orașului.
Orașul de frontieră Harkov este lovit de lovituri aeriene, potrivit primarului, care adaugă că sunt vizate zone rezidențiale.

Primarul adaugă că orașul rămâne sfidător și că nu va cădea în fața forțelor rusești.

UPDATE 12:20 – Este posibil ca forțele rusești să fi tras asupra aeroportului din Odessa, afirmă Ucraina. Ucraina consideră că Rusia a tras asupra orașului Odessa de la Marea Neagră.

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Malyar, a declarat că autoritățile analizează informații despre posibile tiruri de rachete sau artilerie rusești asupra aeroportului din oraș.

Odesa, în sudul țării, este cunoscut ca un oraș portuar important, traficul maritim arătând un număr de nave de marfă care se află încă în zonă.

 

UPDATE 12:07 –  Vitali Klitschko, primarul Kievului, a declarat că trupele rusești continuă să se apropie tot mai mult de centrul capitalei ucrainene.

Anterior, s-a raportat că un convoi lung de vehicule rusești se afla la 18 mile de Kiev. Acest grup s-a deplasat încet spre capitală în ultimele zile, dar ieri părea să se fi oprit.

Dl Klitschko a declarat: „Ne pregătim și vom apăra Kievul! Kievul rămâne și va rămâne în picioare”.

Kievul a fost lovit ieri de rachete rusești, care au doborât principalul turn de televiziune al orașului, provocând cinci morți.

UPDATE 12:05 – Ucraina susține că 5.840 de soldați ruși au fost uciși Oficialii din Ucraina au publicat o estimare actualizată a numărului de soldați ruși uciși în timpul conflictului de șapte zile.

Între 24 februarie și 2 martie, Ucraina susține că un total de 5.840 de ruși au fost uciși în război. Anterior, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a declarat că numărul se apropie de 6.000.

Alte pierderi rusești notate de ucraineni includ:

30 de avioane
31 de elicoptere
211 tancuri
862 de vehicule blindate de patrulare
82 de sisteme de artilerie
9 sisteme de luptă antiaeriană
60 de rezervoare de combustibil
355 vehicule

UPDATE 11:20 – Rafturi goale în supermarketurile ucrainene, pe măsură ce apar temeri de penurie de alimente. Rafturile supermarketurilor au fost golite în toată Ucraina de la izbucnirea războiului cu Rusia, în urmă cu șapte zile.

Imagini  realizate la trei zile după începerea invaziei, arată ucraineni disperați în interiorul unui supermarket distrus, în care abia dacă mai există ceva pe rafturi.

Un clip mai recent arată un supermarket din Lviv. Magazinul este aproape complet gol, cetățenii neprimind „nicio veste” despre momentul în care vor sosi provizii suplimentare.

În Kiev, oamenii raportează că nu au acces la fructe, legume, pâine și alte „provizii de bază”. Se înțelege că și magazinele de animale de companie sunt, de asemenea, în criză de stocuri.22

UPDATE 11:10 – Autoritățile ucrainene spun că tot mai mulți soldați ruși refuză să continue războiul și se predau

Tot mai mulți soldați ruși refuză să continue războiul în Ucraina, potrivit unui anunț făcut miercuri de ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov.

Citește știrea integral AICI

UPDATE 9:25 –  Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a vorbit în această dimineață, în timp ce războiul cu Rusia intră în a șaptea zi.

Zelenskyy crede că aproape 6.000 de soldați ruși au fost uciși în primele șase zile de război. Rusia nu a confirmat încă aceste pierderi grele.

Liderul ucrainean a continuat insistând că Rusia nu poate câștiga acest război cu „bombe, lovituri și rachete”, care au venit asupra orașelor ucrainene în ultimele zile.

De asemenea, el a afirmat că Moscova „urmărește să ne șteargă istoria”, după ce memorialul Holocaustului de la Babyn Yar din Kiev a fost lovit marți de o rachetă rusească.

„Această lovitură dovedește că pentru mulți oameni din Rusia, Kievul nostru este ceva absolut străin”.

„Ei nu știu nimic despre Kiev, despre istoria noastră. Dar toți au ordin să ne șteargă istoria, să ne șteargă țara, să ne șteargă pe toți”, a adăugat președintele ucrainean în discursul video difuzat miercuri dimineață.

UPDATE 9:10 – Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în bombardarea celui de-al doilea cel mai populat oraș al Ucrainei, Harkov, a declarat primarul orașului. Cu toate acestea, guvernatorul Administrației Regionale de Stat Harkov a declarat că toate atacurile rusești „au fost respinse” și pozițiile au fost menținute, în ciuda bombardamentelor puternice asupra Harkovului de marți și peste noapte.

Autostrada Kiev – Moscova este  controlată pe deplin de trupele ucrainene din regiunea Sumy. Trupele ucrainene sunt la granița cu Rusia și încearcă să blocheze intrarea trupelor în țară.

Două explozii au avut loc în Harkov și Sumy.

Guvernatorul Oleh Synegubov a spus că „inamicul rus a suferit pierderi semnificative”. Se înțelege că trupele ruse au pătruns în sectoarele de nord-est și de nord ale orașului, în timp ce Harkov a fost lovit deasupra capului de artileria cu reacție.

Ucraina spune că o rachetă rusă din timpul nopții a ucis cel puțin două persoane și în orașul Jytomyr, care se află la 120 km (75 mile) vest de Kiev. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei a postat pe Twitter că cel puțin două persoane au fost ucise, iar 16 au fost rănite. Un oficial guvernamental, Anton Gerashchenko, a declarat mai devreme pe contul său Telegram că numărul morților a fost și mai mare.

„Până acum, patru persoane au murit. Inclusiv un copil”, a spus el.

Ministerul de Externe al Ucrainei a scris pe Twitter că una dintre clădirile lovite a fost o maternitate.

UPDATE 07:02 – Joe Biden a anunțat că Statele Unite ale Americii își închid spațiul aerian pentru aeronavele rusești.

„În această seară anunț că ne vom alătura aliaților noștri pentru a închide spațiul aerian american tuturor zborurilor rusești, izolând și mai mult Rusia și adăugând o presiune suplimentară asupra economiei lor”, a spus președintele Biden.

Principalele declarații ale lui Joe Biden

„În această luptă, așa cum a spus președintele Zelenskyy în discursul său în Parlamentul European, „Lumina va învinge întunericul”. Ambasadorul Ucrainei în Statele Unite este prezent în această seară.

Fie ca fiecare dintre noi, aici, în această seară, în această Cameră, să trimitem un semnal fără echivoc Ucrainei și lumii.

De-a lungul istoriei noastre, am învățat această lecție: atunci când dictatorii nu plătesc un preț pentru agresiunea lor, ei provoacă și mai mult haos.

Ei continuă să se miște. Iar costurile și amenințările la adresa Americii și a lumii continuă să crească.

Acesta este motivul pentru care Alianța NATO a fost creată pentru a asigura pacea și stabilitatea în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Statele Unite sunt membre, alături de alte 29 de națiuni. Este important. Diplomația americană contează. Determinarea americană contează. Ultimul atac al lui Putin asupra Ucrainei a fost premeditat și neprovocat.

El a respins eforturile repetate de diplomație. A crezut că Occidentul și NATO nu vor răspunde. Și a crezut că ne poate diviza acasă. Putin s-a înșelat. Noi eram pregătiți. Iată ce am făcut.

Ne-am pregătit pe scară largă și cu atenție. Am petrecut luni de zile construind o coaliție de alte națiuni iubitoare de libertate din Europa și America până în Asia și Africa pentru a-l confrunta pe Putin.

Am petrecut nenumărate ore pentru a-i unifica pe aliații noștri europeni. Am împărtășit lumii în avans ceea ce știam că plănuiește Putin și exact cum va încerca să-și justifice în mod fals agresiunea.

Am contracarat minciunile Rusiei cu adevărul. Iar acum că a acționat, lumea liberă îl trage la răspundere.

Împreună cu douăzeci și șapte de membri ai Uniunii Europene, inclusiv Franța, Germania, Italia, precum și țări precum Regatul Unit, Canada, Japonia, Coreea, Australia, Noua Zeelandă și multe altele, chiar și Elveția.

Noi provocăm durere Rusiei și susținem poporul ucrainean. Putin este acum izolat de lume mai mult ca niciodată.

Împreună cu aliații noștri -în acest moment aplicăm sancțiuni economice puternice. Tăiem cele mai mari bănci ale Rusiei de la sistemul financiar internațional.

Împiedicând banca centrală a Rusiei să apere rubla rusească făcând ca „fondul de război” de 630 de miliarde de dolari al lui Putin să nu mai aibă nicio valoare.

Blocăm accesul Rusiei la tehnologie, ceea ce îi va diminua puterea economică și îi va slăbi forțele militare pentru anii următori.

În această seară, le spun oligarhilor ruși și liderilor corupți care au scos miliarde de dolari de pe urma acestui regim violent: „Gata!”.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a adunat un grup operativ dedicat pentru a urmări crimele oligarhilor ruși.

Ne alăturăm aliaților noștri europeni pentru a le găsi și a le confisca iahturile, apartamentele de lux și avioanele private. Venim după câștigurile voastre ilicite.

Și în această seară anunț că ne vom alătura aliaților noștri pentru a închide spațiul aerian american pentru toate zborurile rusești – izolând și mai mult Rusia – și adăugând o presiune suplimentară asupra economiei lor. Rubla a pierdut 30% din valoarea sa.

Piața bursieră rusă a pierdut 40% din valoare, iar tranzacțiile sunt în continuare suspendate. Economia Rusiei se clatină, iar vina îi aparține doar lui Putin. Împreună cu aliații noștri, oferim sprijin ucrainenilor în lupta lor pentru libertate. Asistență militară. Asistență economică. Asistență umanitară”, a declarat președintele Statelor Unite ale Americii.

LIVE Război în Ucraina, ziua a șasea. Cele mai importante evenimente de pe 1 martie

UPDATE 18:20 – Rachete rusești au lovit turnul TV din Kiev. Transmisia a fost întreruptă, iar oamenii încearcă disperați să plece.

Explozii au izbucnit în jurul turnului de televiziune de 1.300 de metri al Kievului în această seară, la doar câteva ore după ce Rusia le-a spus civililor să evacueze, deoarece urma să înceapă să bombardeze obiective „strategice” din capitala ucraineană.

Cel puțin două explozii mari au fost văzute în apropierea piciorului turnului, la aproximativ cinci kilometri de centrul Kievului, în jurul orei locale 17.30. Nu a fost imediat clar dacă turnul a fost ținta loviturilor sau dacă acestea au vizat clădiri din apropiere. Turnul a rămas în picioare, dar mai multe emisiuni de stat au ieșit din emisie.

UPDATE 16:57 – Rusia avertizează că va lovi ținte la Kiev. Ministerul rus al Apărării îi avertizează pe locuitorii Kievului că se pregătește să lovească obiective din capitala ucraineană. Acesta avertizează asupra unor atacuri asupra centrelor tehnologice din Kiev, îndemnând locuitorii din apropiere să plece

UPDATE 15:34 – Armata rusă le spune civililor din Kiev care locuiesc în apropierea infrastructurii serviciilor secrete ucrainene să evacueze zona. În gara din Kiev este deja haos, din cauza faptului că mii de oameni se înghesuie să plece din oraș, după anunțul autorităților.

Ministerul rus al Apărării avertizează locuitorii din Kiev să își părăsească locuințele, deoarece intenționează să atace ținte din capitala ucraineană, relatează agenția de presă de stat rusă Tass.

Într-o declarație emisă marți după-amiază, ministerul apărării afirmă că forțele rusești se pregătesc să lanseze „lovituri de înaltă precizie” împotriva „Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și a 72-lea Centru de Informații și Operațiuni Psihologice (PSO)” din Kiev.

„Îi îndemnăm pe cetățenii ucraineni implicați de naționaliștii ucraineni în provocările împotriva Rusiei, precum și pe locuitorii Kievului care locuiesc în apropierea stațiilor de releu, să își părăsească locuințele”.

Astăzi, delegațiile ruse și ucraineane au părăsit luni masa de negocieri din Belarus și s-au întors pentru „consultări în capitalele lor respective” după ce au convenit asupra unei „a doua runde” de discuții, au anunțat cele două părți.

În prezent, Kremlinul consideră că este „prematur să facă o evaluare” privind continuarea discuțiilor. „Forțele armate ale Federației Ruse vor continua operațiunea militară specială până la atingerea obiectivelor stabilite”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Marți, pe teren, armata rusă continuă să se desfășoare în încercarea de a prelua controlul asupra Kievului. Centrul orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, nu departe de granița cu Rusia, este bombardat de armata rusă. Orașul Mariupol, în estul Ucrainei, la Marea Azov, a rămas de asemenea fără electricitate marți, după o ofensivă rusă. Armata rusă a ajuns la porțile orașului Kherson, în sudul țării.

UPDATE 15:15 – Parlamentul European a acceptat cererea lui Vladimir Zelenski ca Ucraina să fie acceptată imediat ca țară membră a UE, anunță mass-media ucraineană.

Ucraina face parte din UE, spune șefa Comisiei, Ursula von der Leyen. În ciuda faptului că oficialul european nu a oferit un interval de timp pentru aderare, Ucraina este „una dintre noi și o vrem în UE“, potrivit spuselor președintei Comisiei Europene.

(Citește integral știrea AICI)

UPDATE 14:42 – Belarus nu intenționează să se alăture operațiunii militare a Rusiei în Ucraina, a declarat marți președintele belarus, Alexander Lukașenko, citat de AFP.

Lukașenko a negat acuzațiile Kievului potrivit cărora trupele rusești ar ataca Ucraina de pe teritoriul Belarusului, a relatat agenția de presă de stat belarusă Belta.

UPDATE 13:45 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat, marți, 1 martie, Parlamentului European, într-un discurs care a fost aplaudat în picioare de parlamentari. El a vorbit despre victimele războiului, dar și despre importanța susținerii Ucrainei de către Uniunea Europeană. Liderul a mai spus că ucrainenii nu se vor lăsa înfrânți și a cerut blocului comunitar să nu îi „lase baltă”.

”Ucrainenii care plătesc ultimul preț apără astăzi Europa și sunt fericit că am unit toată Europa.

Este o tragedie pentru Ucraina. Mii de ucraineni au plătit prețul invaziei masive a Rusiei împotriva Ucrainei. Vorbesc acum pentru că avem puțin timp între bombardamente. Această dimineață a fost una tragică pentru noi. Două rachete au lovit Harkov, orașul de la granița cu Rusia, unde mulți ruși locuiesc

Ne luptăm pentru teritoriul nostru și pentru libertate. Fiecare piață din fiecare oraș al Ucrainei va fi o piață a libertății.

Ieri, 16 copii au fost uciși, iar Putin va spune că este un fel de operațiune militară ce nu vizează civilii.

Ne batem pentru supraviețuire. Aceasta este motivația noastră, dar de asemenea, ne batem pentru a fi egali în Europa.

UE va fi mai puternică cu Ucraina. Ne-am dovedit puterea. Dovediți că nu ne veți lasa baltă. Dovediți ca sunteți într-adevăr europeni”, a spus el.

(Citește integral știrea AICI)

UPDATE 12:36 – Trupele din Belarus au intrat în regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, alăturându-se invaziei rusești, potrivit autorităților ucrainene.

Contul oficial de Twitter al parlamentului ucrainean a precizat într-o postare de marți: „Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv.

„Informația a fost confirmată public de Vitaliy Kyrylov, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Teritorială din Nord. Mai multe detalii mai târziu”.

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, a insistat anterior că Belarusul nu intenționează să se alăture operațiunii militare a Rusiei în Ucraina.

El a negat acuzațiile Kievului potrivit cărora trupele rusești ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului, a relatat agenția de presă de stat belarusă Belta.

Ucraina susține că trupele din Belarus au trecut granița după ce Lukașenko a negat planurile de a se alătura războiului lui Putin.

(Citește integral știrea AICI)

UPDATE 12:05 – În această dimineață, o rachetă a lovit în centrul, chiar în Piața Libertății, lângă birourile administrației regionale. Vorbind la scurt timp după atac, șeful administrației regionale, Oleh Synehubov, a numit-o „crimă de război perfidă”.

Oficialii din orașul Harkov spun că cel puțin 20 de persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor asupra biroului administrației de stat din acest oraș.

„Salvatorii caută printre dărâmături, scoțându-i pe cei răniți și trupurile celor uciși. Munca noastră continuă”, spune unul dintre cei care caută oamenii printre dărâmături.

Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv, a declarat Suspilne Cernihiv cu referire la Vitaliy Kyrylov, reprezentant al departamentului regional de apărare teritorială Pivnich (Nord).

„Trupele belaruse au intrat în regiunea Cernihiv. Vitaliy Kyrylov, un reprezentant al departamentului regional al apărării teritoriale Pivnich (Nord), a confirmat informația.

UPDATE 11:13 – Pe 1 martie, a șasea zi de la izbucnirea războiului în Ucraina, armata rusă a lansat un atac cu rachete asupra unei baze militare din apropierea Ismail, regiunea Odesa, aflat la doar 15 km de granița cu România. 

Primarul orașului Ismail, Andrei Abramchenko, a menționat că atacul a vizat o unitate militară din Cairaclia. Momentan, nu s-a vorbit despre victime, însă primarul le-a spus locuitorilor să rămână în case. 

„Dragi cetățeni din Ismail! A avut loc un atac cu rachete asupra unei unități militare din satul Loshchynivka.

În legătură cu o lovitură cu rachete asupra unei unități militare din Loshchynivka, vă rog să rămâneți acasă dacă este posibil, până când situația operațională este complet clarificată”, a spus Abramchenko.

„Lovitură cu rachete asupra bazei militare din Loshchinovka, lângă Izmail, regiunea Odesa”, scrie șeful Consiliului Public din cadrul Administrației Regionale de Stat Odesa, Serghei Bratchuk.

Ucraina anunță că a ucis 5.710 soldați ruși

Pierderile trupelor rusești de la invazia Ucrainei se ridică la 5.710 persoane, 200 de prizonieri, 29 de avioane și 29 de elicoptere, șapte sisteme de apărare aeriană, 24 de MLRS și sute de unități de echipament militar.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat acest lucru pe Facebook , relatează Ukrinform.

„Pierderile totale estimate ale inamicului din 24.02 până la 01.03, până la ora 06:00, se ridică la 5.710 persoane și 200 de prizonieri”, se arată în comunicat.

De asemenea, armata ucraineană a distrus și avariat 29 de avioane, 29 de elicoptere, 198 de tancuri, 846 de vehicule blindate de luptă, 77 de sisteme de artilerie și 305 vehicule.

În plus, Rusia a mai pierdut șapte sisteme de apărare aeriană, 24 de MLRS, 60 de rezervoare de combustibil, trei UAV operaționale-tactice și două ambarcațiuni.

Ce s-a întâmplat până acum în războiul Rusia-Ucraina

Discuțiile la nivel înalt dintre Kiev și Moscova se încheie fără niciun acord, cu excepția continuării discuțiilor.

Artileria rusă bombardează cartiere rezidențiale din al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, ucigând cel puțin 11 persoane, potrivit oficialilor ucraineni.

Adunarea Generală a ONU organizează prima reuniune de urgență din ultimele decenii.

Uniunea Europeană este de acord, pentru prima dată, să finanțeze în comun livrările de arme către o țară aflată în război.

Rusia se confruntă cu o izolare tot mai profundă și cu turbulențe economice, în timp ce Statele Unite și alte națiuni occidentale o lovesc cu o serie de sancțiuni.

Armata ucraineană susține că ritmul asaltului rusesc a încetinit.

Bilanțul morților civili se ridică acum la 352 de persoane, inclusiv 14 copii, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătății.

ONU afirmă că peste 500.000 de persoane au fugit din Ucraina în țările vecine.

Peste 2.000 de persoane au fost arestate la protestele anti-război din Rusia

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat că țara sa ar putea permite ucrainenilor să vină în Brazilia printr-o viză umanitară.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Jovem Pan, președintele a declarat că țara sa va face tot ce este posibil pentru a-i primi pe ucraineni în Brazilia.

Casa Albă a declarat că interzicerea zborurilor rusești deasupra Statelor Unite nu este exclusă, dar că nu a fost luată o decizie în acest sens.

„Nicio opțiune nu este exclusă din discuție”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki. Psaki a precizat că există multe companii aeriene americane care zboară deasupra Rusiei pentru a ajunge în Asia și în alte părți ale lumii. „Luăm în considerare o serie de factori”.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a încă 26 de ruși, inclusiv oligarhi, înalți oficiali și o companie de asigurări energetice, ridicând numărul total de persoane vizate la 680.

Sediul UE a precizat că printre cei incluși pe listă se numără „oligarhi și oameni de afaceri activi în sectoarele petrolier, bancar și financiar”, oficiali guvernamentali, militari de rang înalt și „propagandiști care au contribuit la răspândirea propagandei antiucrainene și la promovarea unei atitudini pozitive față de invazia Ucrainei”.

Statele Unite au ordonat ca doisprezece membri ai misiunii Rusiei la Națiunile Unite să părăsească America pentru că s-au angajat în activități non-diplomatice.

„Acei diplomați cărora li s-a cerut să părăsească Statele Unite au fost implicați în activități care nu erau în conformitate cu responsabilitățile și obligațiile lor ca diplomați”, a declarat adjunctul ambasadorului american Richard Mills în fața Consiliului de Securitate al ONU, fără a da mai multe detalii.

În cea de-a cincea zi de lupte, forțele ucrainene susțin că trupele rusești și-au încetinit înaintarea, dar vizează în continuare Kievul, în timp ce Rusia a raportat progrese în sud.

Bătăliile navale au avut loc în jurul portului Odessa de la Marea Neagră, precum și în apropiere de Ochakiv și Chornomorsk. Rusia încerca în continuare să organizeze o debarcare navală la Mariupol, pe malul sudic al Mării Azov.

Ucraina a declarat că încă mai deține Harkov, la 500 de kilometri est de Kiev, în ciuda bombardamentelor rusești. Armata ucraineană a declarat că trei rachete rusești au vizat Kievul. Una dintre ele a fost interceptată.

Rusia a declarat că asediază orașele Kherson și Berdyansk, în apropiere de Crimeea. Ucraina a confirmat că Berdyansk a fost ocupat de soldați ruși.

Biroul procurorului Curții Penale Internaționale a declarat că va solicita aprobarea instanței pentru a deschide o anchetă privind presupusele crime de război din Ucraina.

„Următorul pas este de a continua cu procesul de solicitare și obținere a autorizației din partea Camerei preliminare a Curții pentru a deschide o anchetă”, a declarat procurorul Karim Khan într-un comunicat.

UE este de acord să finanțeze livrarea de arme către Ucraina

Uniunea Europeană a fost de acord, pentru prima dată, să finanțeze împreună livrări de arme către o țară terță pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia rusă, a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

O serie de țări europene, printre care Norvegia, Italia și Finlanda, au anunțat că vor furniza arme Ucrainei.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că cei care furnizează arme letale

Statele Unite au impus sancțiuni băncii centrale a Rusiei și altor surse de bogăție, pedepsind și mai mult Moscova pentru invazia sa în Ucraina.

Măsurile blochează orice tranzacții care implică banca centrală, ministerul de finanțe sau fondul național de avere al Rusiei.

Săptămâna trecută, Washingtonul a impus mai multe runde de sancțiuni, inclusiv împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a unor bănci importante.

UEFA a pus capăt parteneriatului de sponsorizare de lungă durată cu gigantul energetic rus Gazprom, controlat de stat.

Acordul de sponsorizare a fost încheiat din 2012 și a fost raportat la o valoare de aproximativ 40 de milioane de euro pe sezon.



[ad_2]
Source link

Autore

Show More

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker